Царево пристанище
Царево пристанище / netinfo

Строителството на морското съоръжение е събитие за града, което променя облика му и отваря пътя му към големия свят. На 10 септември 1926г. е подписан договора между министъра на земеделието и държавните имоти и английската фирма “Англо-българско горско индустриално акционерно дружество“ за отдаване на концесия експлоатацията на държавните гори.

Изграждането на порта  започва на  10 май 1927г. и  трябва да приключи на 14 юли 1929г., но продължава 10 години. Това са години  белязани от световната икономическа криза. “Голямата депресия” започва десетилетие преди Втората световна война и продължава до края на 30те - началото на 40те години на ХХ век, макар официално да приключва през 1933г. Това е най-дългата и най-дълбоката икономическа депресия на ХХ век. България не е подмината. В тези тежки години строителството на Царевския порт  не спира.

На 1 август 1937г. пристанището е тържествено открито от  Н.В. Цар  Борис III:

„... Поздравявайки сърдечно всички инициатори, техници и работници по изграждането на това народополезно дело, обявявам за открито и предавам на потомството, създадено с български труд и средства Царевско пристанище! Да живее България! Да живее и преуспява нашето морско дело!“

За построяването на Царевското пристанище са изразходени 28 400 000 лв. Само през 1936г. са го посетили 690 кораба и през него са преминали 1836 пътници, въпреки всекидневните автомобилни пътувания до Бургас.  В южния край на вълнолома, била издигната основа с форма на куб, висока 2,3 м., над която през 1936г. е построена бяла кръгла каменна кула, висока 4 метра - фарът на Порт Царево. От 11,7м. надморска височина тук се излъчвала бяла затъмняваща се светлина с периодичност 4 сек./светлина-2 сек., затъмнение 2 сек./, която се виждала на далечина 6 морски мили.