4 смъртни случая на работното място от началото на годината в Бургас
4 смъртни случая на работното място от началото на годината в Бургас / netinfo
8 трудови злополуки от които 4 завършили фатално са разследвани от ОИТ в Бургас за първите 6 месеца на годината. Смъртните случаи са във фирмите “Строител“ЕАД , “ФИС” ЕООД , “Понсстройинженеринг” ЕАД и “УСМ Бургас” АД-съобщи Павел Иванчев експерт в Областната инспекция по труда.
Последният инцидент е преди две седмици и проверката все още не приключила. Тогава при работа на обект в к-с “Меден Рудник “, по време на изкачване на пратформа се преобръща багер и затиска намиращия се вътре 62 -годишен работник на фирма "УСМ Бургас" АД. Останалите три случая се разследват от прокуратурата.

През периода ОИТ е извършила 654 проверки, като са констатирани 4244 нарушения на трудовото законодателство. Според инспекторите средно 6 са нарушенията при една проверка. Най- често те са по отношения инструктажа по безопасност и хигиена на труда, който не се документира, липсата на извършена оценка на риска , липса на специално работно облекло и лични предпазни средства , нарушение на трудовоправни въпроси касаещи неизплащане на допълнителни средства за прослужено време и клас.

До момента са издадени 262 разрешителни за работа на непълнолетни съгласно изискванията на новата наредба , на 22- ма работодатели е отказано разрешение.