17 фирми във фалит, 13 души със запори на заплатите
17 фирми във фалит, 13 души със запори на заплатите / netinfo

17 фирми от Сливенска, Ямболска и Бургаска област ще бъдат обявени в търговска несъстоятелност. Действията са предприети тъй като всяка една от фирмите е със задължения над един милион лева, а активите им не са достатъчни за обезпечаване на дълговете. Същевременно не е потърсен контакт с приходната администрация за постигане на споразумение за разсрочено погасяване на задълженията. За случаите е сезирана прокуратурата, която от своя страна ще проверява дали фалитите не са умишлени.

От началото на годината приходната администрация в Бургас е събрала 130 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения. 35 милиона от тях са дългове на фирми, натрупани през последните 5 години. Над 250 фирми от трите области - Бургаска, Ямболска и Сливенска, са постигнали споразумение с НАП Бургас за разсрочено погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения. По този начин е избегнат вариантът с публична разпродажба на движимите и недвижими вещи и активи на търговските дружества.

През месец октомври на 13 лица с просрочени задължения са наложени запори върху трудовите възнаграждения. Също през октомври са запорирани 62 МПС, а 23 фирми са разбрали, че Националната агенция за приходите е възбранила недвижимите им имоти. През последните 30 дни териториалната дирекция на НАП в Бургас е провела и 18 търга за разпродажба на имущество на длъжници. Сред извършените продажби са и 21 машини на бургаско предприятие.

През този месец НАП Бургас ще обяви на сайта на приходната администрация и нови 45 фирми, които са натрупали големи задължения, а нямат активи за запориране. 31 от фирмите са регистрирани по Закона за ДДС. НАП Бургас ще ги дерегистрира служебно като по този начин търговските дружества длъжници няма да могат да начисляват данък и да приспадат данъчен кредит, уточниха още от приходното ведомство.