В село Хърсово все още има проблеми с електрозахранването, училищни автобуси не са достигнали до село Церово
В благоевградското село Хърсово продължава да има проблем с електрозахранването вследствие на падналия мокър сняг през нощта на събота срещу неделя, а екипи са работили цяла нощ по отстраняване на аварията.

Това каза на пресконференция кметът на Благоевград Методи Байкушев. В части от селата Бистрица и Дъбрава също няма електрозахранване.

"На 27 ноември, проблеми с електрозахранването имаше в 14 населени места в общината, включително и в самия град - централна градска част и някои от кварталите", обобщи Байкушев информацията от вчерашния ден. 

Изненада ли ни зимата и тази година (ВИДЕО)

"Листата все още са по дърветата, след снеговалежа много натежаха и имаше много изпочупени клони и паднали дървета, това е причината проводниците да натежат много и да имаме множество аварии", посочи кметът на Благоевград. 

"В самия град снегът не беше толкова много, но в част от селата снежната покривка е достигнала между 30 и 50 сантиметра. В Дъбрава има преспи от метър и половина, които причиниха сериозни нарушения", каза Байкушев.

Поради натрупалия сняг на 26 ноември се наложи евакуирането на деца и възрастни от Демирево, за което са съдействали планински спасители от отрядите в Благоевград и Банско. „След като стана ясно, че няма как да пробием пътя, те дойдоха с шейни и извозихме хората“, поясни Методи Байкушев. 

Във всички села в Общината е осигурен достъп до кметствата, но в някои махали все още няма такъв. Тази сутрин училищните автобуси не са успели да стигнат до Церово и да качат всички деца, които учат в града.

"Предстои да изпратим писмо до училищата, че тези деца са освободени от занятия, работи се в момента и се надяваме, че на 28 ноември няма да имаме такъв проблем", каза кметът на Благоевград. 

Във връзка с разчистването на стотиците паднали клони и дървета в целия град и крайградските зони, Методи Байкушев изказа благодарност към всички институции, които са оказали съдействие.

Наред с общинското предприятие, което отговаря за зимното поддържане на града, в разчистването са се включили екипи на Югозападно държавно предприятие, доброволното формирование „Георги Измирлиев-Македончето“, както и частни фирми и доброволци. 
Десислава Велкова, БТА