Белица
Белица / Снимка: Дарик
Зимен празник в Семково над Белица събра хиляди хора от региона, страната и чужбина. Събитието днес, което е част от проявите за председателството на България на Съвета на ЕС, събра на едно място вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатите Илхан Кючюк и Момчил Неков, депутати, кметове, представители на туристическия бизнес. Всички те дискутираха възможностите за развитие на малките планински общини.

Кметът на Белица Радослав Ревански призна, че има амбиция да възроди някогашната слава на курорта Семково.

„Предстои ни среща с премиера Бойко Борисов, за да искаме подкрепата на държавата, че сами няма да се справим. Като община спечелихме проект за 3 милиона евро за ремонт на пътя до Семково. Но реално общината няма нита един квадратен метър собствуност тук. Общинският съвет гласува курортът да стане селищно образувание и да е част от града ни. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Но това може да стане само с волята на държавата”, заяви кметът на Белица – Радослав Ревански.

В момента общината харчи средства за поддръжката на района, без да има никаква собственост в него. "През 216 година се стигна до парадокс, когато спечелихме проект по Трансгранично сътрудничество с Македония на стойност 300 000 евро за ремонти на алеите в курорта, но Изпълнителната агенция по горите не ни разреши да го реализираме и загубихме парите”, каза още кметът Ревански.

„Необходима е обща законодателна рамка за малките планински общини като Белица, която с днешния празник е в ролята на посланик на малките планински общини в ЕС. Смятам, че трябва да се говори за трите”П” – за предизвикателствата пред планината, за потенциала на планината и за перспективите пред планината”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на организираната дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа” в Семково.

Тя подчерта, че много от тези населени места в страната обезлюдяват, в една четвърт от тях няма деца под 14 години, в половината няма аптека. Затова е важно развитието на туризма, което ще осигури работни места, като не бива да се забравя опазването на околната среда.