/ Thinkstock/Getty Images
Местните са категорични, че ще затворят пътища, но няма да допуснат изграждането на подобно съоръжение
Жителите на няколко села в община Петрич събират подписка срещу изграждане на крематориум в района. Те са категорични, че ще излязат на протест и няма да допуснат строителството на подобно съоръжение.

Младен Маринов участва заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Петрич (СНИМКИ)

Темата за изграждане на крематориум отдавна притеснява местните жители. Предвижда се той да бъде изграден край Кърналово, близо до зеленчуковата борса. Очаква се решението на Общински съвет-Петрич за одобрение на Подробният устройствен план (ПУП).

Басейнова дирекция-Благоевград вече одобри инвестиционния проект от РИОСВ и напрактика се очаква само становището на местните общинари. Хората в Кърналово един път вече се събираха на протест срещу намерението за изграждане на крематориум в селото.

Тогава инвестиционното намерение бе "замразено" за кратко, но сега въпросът излиза отново на дневен ред. Местните са категорични, че ще затворят пътища, но няма да допуснат изграждането на подобно съоръжение.

Община Петрич иска да строи ново трасе на ГКПП-"Кулата" заради опашките

Народният представител от ВМРО, Стоян Божинов, изрази своята подкрепа към хората. "Заставам твърдо до хората, защото където живеем ние и растат децата ни е вредно да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки. Има риск от замърсяване на околната среда с вредни вещества и живак, още повече, че районът ни е известен със земеделската си дейност. Това е в разрез и с християнската религия. Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени обратно на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра и такава е християнската практика. Така са погребвани дедите ни. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв, а не като езичник" казва в своя Фейсбук Стоян Божинов.

Идеята за  изграждане на крематориум е на "Евиан 1" ООД, регистрирано в София с капитал от 100 лв.