Започва дезакаризацията в Благоевград
Започва дезакаризацията в Благоевград / Dariknews.bg/архив

Община Благоевград започва дезакаризацията на зелените площи, както в централна градска част, така и по кварталите в града, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Обезпаразитяването се извършва ежегодно по предварително изготвен график два пъти в годината. Дезакаризация се прави в района на училища, социални домове, детски заведения и най-посещаваните тревни площи в града с цел да се ограничи развитието на кърлежи.

Пръскането срещу паразити за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания ще се извършва от петък /22 април/ до неделя /24 април/ по график. Той може да бъде намерен на сайта на Община Благоевград www.blgmun.com, сектор „Важно”.

Първото третиране обхваща над 450 декара тревни площи. Пръскането ще се извършва в нощните и ранни часове на денонощието с препарата „Алфацин 60 СК”, който има карантинен срок от 24 часа. Информация за него може да бъде намерена в стая 213 в сградата на Община Благоевград, където има подробни разяснения за самия препарат, неговият сертификат и начин на употреба и влияние.

Освен срещу кърлежи, ще бъде пръскано и репеленти, отблъскващи влечугите. На местата, които ще се пръска, ще бъдат поставени указателни табели, потвърждаващи третирането с точено фиксирани дата и час за обозначаване на карантинния срок. Сред обектите, които ще бъдат дезакаризирани през периода са парк „Бачиново”, детските площадки, алеята към парка, „Ловен дом”, Централна градска градина, тревни площи на площад „Георги Измирлиев”, кв. „Вароша”, Общински младежки дом, всички квартали, детски заведение, училища, социални домове, болници и други.