Започнаха Дни на детското творчество в Благоевград
Започнаха Дни на детското творчество в Благоевград / Община Благоевград - пресцентър

Деца от седем детски заведения в Благоевград подариха невероятен спектакъл и откриха „Дни на детското творчество”. Инициативата, която се провежда за десета поредна година, бе открита от заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова. Тя поздрави директори, възпитатели, родители и участници от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Това е един от най- важните фестивали за община Благоевград, защото първите седем години са най- важни. И аз, и всички директори, и всички учители, които работим в сферата на образованието вярваме, че всичко започва от детската градина, за да може да се създаде едно наистина добро поколение, което е с усет за красивото и естетичното и никой няма да може да му промени сетивата за това”, каза зам.-кметът Христина Шопова. Тя благодари на родителите, че подкрепят децата си и ги водят на всички мероприятия, организирани от община Благоевград. ” За нас това е много важно, защото ние организираме всички инициативи за вас и за децата. Пожелавам на децата да мечтаят, да следват мечтите си и да не се предават”, пожела зам.-кметът Шопова. Тя изказа специални благодарности към екипа от директори на детски заведения, учители, възпитатели, които работят за развитието на децата и бе категорична, че Община Благоевград ще продължи да работи за създаване на отлични условия за отглеждане и живот на децата на Благоевград.

Слънчеви усмивки и много талант показаха децата в първата вечер от фестивала „Дни на детското творчество”, който продължава и днес. Първи на сцената излязоха малчуганите от ОДЗ 1 „Синчец” с изпълнение на II група „Мечо пух”, които завихриха „Шеметно диско”, а „Сборна формация” пренесе публиката в една  „Народна сюита”. Възпитаниците на ЦДГ 11-„Здравец” представиха танц „Патиланци”. Изключително атрактивни след тях на сцената с танци „Арлекино” и „Морячета” се представиха ЦДГ 4 „Роса”. „Децата на Европа” бяха малчуганите от ОДЗ 4 „Първи юни”. ЦДГ 1” Ведрица” , ОДЗ 3 и ЦДГ 2 „Св. Богородица също представиха невероятни спектакли, достойни за голяма сцена и многобройна публика. Ръководителите бяха заложили на българските традиции, история, обичаи и култура. Децата се представиха отлично, за което получиха и грамоти. Те бяха връчени на финала на първия фестивален ден от заместник- кметa по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Тя бе категорична, че за поред път децата на Благоевград показват, че са най- умните и най- талантливите.

Фестивалът „Дни на детското творчество” продължава и днес от 17,00 часа в зала „Пейо Яворов”, като на сцената ще излязат децата от ЦДГ „Вечерница“, ОДЗ 2 „Детски свят”, ЦДГ 12 „Алени Макове”, ЦДГ 3 „Детелини”, ЦДГ 10 „Мак”, ЦДГ 6 „Щастливо детство”.