Възраждат брежанския кестен
Възраждат брежанския кестен / Дарик-Благоевград, архив

Симитлийското сдружение "Хора и традиции", съвместно с кметството в село Брежани, поставят началото на разсадник със здрави кестенови семена от многовековни брежански кестени.

Благодарение на хората от селото, са събрани здрави кестенови семена, необременени от болести, които са в готовност за засаждане.

Инициативата е подкрепена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Благой Стефанов, кмет на село Брежани, които предоставиха опитното поле на училището в Брежани, почвата е изорана и готова за засаждане.

Днес от 13.00 часа, членове на сдружението, начело с председателя Румяна Панова и кметът Благой Стефанов, ще поставят началото на дългоочакваното осъществяване на идеята за семенна база на брежанския кестен, прочут с вкусовите си качества в цялата страна.

"Поставяме началото на възстановяване на брежанските кестенови гори, като много скоро се надявам да се отвори европейска програма, по която да кандидатстваме. Кметът на Симитли Апостол Апостолов ни подкрепя в идеите да залесим над 50 декара, да създадем научно-изследователско звено и регионален център по кестените", заяви председателят на сдружението Румяна Панова.