В ЮЗУ Неофит Рилски се проведе юбилейна научна конференция
В ЮЗУ Неофит Рилски се проведе юбилейна научна конференция / netinfo

Международна научна конференция на тема "Култура-памет-идентичност" се проведе в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

Научният форум бе посветен на 20-годишнината от основаването на Катедра "Културология" и 40-годишнината от основаването на Югозападен университет "Неофит Рилски".

Преди откриването на конференцията зам.-деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков заяви пред Дарик, че подобни мероприятия са изключително полезни, тъй като връщат човек към корените му. Освен основателите на катедрата, като важна част от събитието той посочи младите хора.

"Те имат други търсения и иновационни виждания. Срещата и даже на места сблъсъкът на различните виждания оформя една дискусия, която надявам се във времето да даде добри резултати, тъй като в спора се ражда истината", коментира проф. Марков.

Той подчерта огромното значение на културата за съхранението на българската идентичност. "Ние разполагаме с изключително културно наследство, което представлява един невероятен ресурс за развитието на културен туризъм. Особено голям потенциал има в областта на нематериалното културното наследство - нашият невероятен фолклор, който също представлява един огромен и много малко използван ресурс вътре в страната за развитието на културния туризъм", категоричен бе проф. Марков.

Научният форум бе открит от зам.-ректора на Университета доц. д-р Георги Апостолов, а участие в него взеха учени от България, Гърция, Румъния, Молдова, Албания.