/ БТА
В три фестивални вечери „Пирин фолк“ в Сандански празнува с артисти и публика своята 30-годишнина.

БТА

В неделната вечер бе галаконцертът, в който по традиция се провежда конкурсът за авторска македонска песен. Тази година големият победител е вокална група „Средногорски звън“, които спечелиха първа награда на фестивалното жури с песента „Една любов свещена“, връчена от кмета на община Сандански, която е домакин на музикалния форум – Атанас Стоянов. 

БТА

Вокалната група „Средногорски звън“ спечели сърцата и на публиката, а наградата връчи изпълнителят Володя Стоянов. Отличие младите изпълнителки получиха и от главния редактор на БНР-Радио Благоевград Райна Ванчева, която им връчи наградата на слушателите на радиото. 

БТА

Тази година фестивалното жури определи две трети награди. Поетесата и писател Надежда Захариева връчи награда на изпълнителя Стоян Петков, както и на Дъбенската група. 

Втората награда в конкурса за авторска македонска песен спечели Еми Стамболова, която тази година направи своето завръщане на сцената, след дългогодишно отсъствие от светлините на прожекторите. Тя спечели и наградата на журналистическото жури на фестивала. 

БТА

Сред отличените бе и Галина Димитрова, която спечели наградата „Свети Врач“ на кмета на община Сандански, както и северномакедонския изпълнител Дарко Релушкоски, който спечели наградата на организаторите от „Фен Фолк Тв“. 

По повод 30-ата годишнина от създаването на „Пирин фолк“, към публиката и организаторите на фестивала бе отправен поздравителен адрес от президента Румен Радев, в който държавният глава отбелязва, че фолклорът е част от хилядолетната биография на България, а неразделна част от тази биография е богатството на македонската фолклорна област.

БТА

Традициите се нуждаят от своя нов прочит, от обогатяване и интерпретация, а вече 30 години сцената на „Пирин фолк“ с гордост събира творци от различни поколения и им дава възможност да представят авторски песни на фолклорна основа, се казва още в поздравителния адрес на президента, представен в началото на галаконцерта пред хилядната публика в Летния театър в Сандански. 

БТА

"Трите фестивални вечери кметът на града домакин Атанас Стоянов определи като „изключителен празник на българския фолклор и българската култура“. „Пирин фолк“ успя да се съхрани вече три десетилетия, а и да се обогати", допълни градоначалникът.

БТА

Той отбеляза, че вече трета година на сцената, заедно с изпълнителите, излизат танцьори от детските и самодейните състави на Сандански, с което техния ентусиазъм се насърчава, а представянето им не отстъпва от това на професионалните танцьори. 

БТА

Тридесетото издание на „Пирин фолк“ завърши с изпълнения на гост-изпълнителите Глория и Володя Стоянов. По повод годишнината 30 емблематични за историята на фестивала личности получиха грамоти за специален принос, а сред имената са Никола Ваклинов, Димитър Динев, Светослав Лобошки, Пламен Велинов, Сашко Митковски, Валентин Пензов, Емил Ристосков, Влади Вълчев, Никола Дамянов, Евтим Евтимов, Тончо Русев и други. 
БТА