/ iStock/Getty Images
Жители на Копривлен гласували на местните избори, проведени на 27 октомври, с химикал със симпатично мастило, което изчезва от бюлетината. За това сигнализира кандидат-кметът на хаджидимовското село Ангел Зайков, издигнат от Инициативен комитет.

Слух за симпатично мастило подлуди членовете на СИК-ве в Слънчев бряг (ВИДЕО)

По думите му, при преброяването членовете на Секционната избирателна комисия установили, че върху много бюлетини има механичен натиск, но няма мастило. В деня на вота, рано сутринта, гласоподователка забелязала, че докато попълва трите бюлетини - за избор на общински кмет, за общински съвет и за кмет на населено място, мастилото започва да избледнява.

Тя подала сигнал в ОИК. Други жители на Копривлен пък се оплакали, че химикалът засича и трябва да се натиска няколко пъти. По-късно химикалът, незнайно как, изчезва от тъмната стаичка. При преброяването вечерта е установено, че при 150 бюлетини за кмет на кметство има механично въздействие върху хартията, но липсва мастилото.

Единодушно цялата избирателна комисия подписва протокола с особено мнение. Същото е констатирано и при другите избори - за кмет на община, както и при бюлетините за избор на общински съветници. 

Искане за касиране на изборите в Копривлен вече е внесено в Административния съд в Благоевград. Жалбата е подписана от Ангел Зайков и от кандидати за общински съветници от различни политически формации.