В Белица честват първия празник на мечката
В Белица честват първия празник на мечката / netinfo
В Белица честват първия празник на мечката
35193
В Белица честват първия празник на мечката
  • В Белица честват първия празник на мечката

Първи празник на кафявата мечка започва днес в Белица, дни преди християнския празник Андреевдеен, честван като „Мечкин ден” - вярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката.

Програмата за празника включва възстановка на обичаите, свързани с Андреевден  в някои райони на страната, базар на местни храни и стоки, фолклорни изпълнения, детска занимателна програма за кафявата мечка, щандове с информация и представяне на услугите на туроператори и организации, работещи в сферата на туризма и опазването на природата. Предвижда се и посещение до Парка за танцуващи мечки край Белица.

По време на мероприятието ще бъдат обявени резултатите от конкурси за детска рисунка, за сувенир от естествени материали и за кулинарен специалитет – всички свързани с кафявата мечка. Децата от местните училища подготвят карнавал с костюми от живота на вида и неговата среда.

Целта на празника е да стимулира предприемаческия дух за предлагане на туристически услуги, свързани с наблюдение на кафява мечка -  символът на Белица заради Парка за танцуващи мечки близо града.

Събитието е част от Проект на Фондация „Информация и природозащита”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Фонда за подпомагане на НПО, сформиран от страните от Европейското икономическо пространство – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн