Търгуващите с цигари разполагат с дни да се дерегистрират по ДДС
Търгуващите с цигари разполагат с дни да се дерегистрират по ДДС / netinfo
Търгуващите с тютюневи изделия, които подадат заявления за дерегистрация по Закона за данък върху добавената стойност до 16-и този месец, ще се освободят от задължението да подават дневници за покупки и продажби и справки-декларации за месец януари, напомнят от Териториалната дирекция на НАП - Благоевград.

Очаква се тази седмица да бъдат обнародвани промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които ще се отмени задължението на търговците на цигари да се регистрират по Закона за ДДС.

Изпълнителният директор на НАП е издал указание за приоритетно обработване на исканията на търговците за оттегляне на заявленията им за регистрация, като от териториалните дирекции са изпратили индивидуални писма до всички търгуващи с тютюневи изделия, с които ги информират за новия режим.

В Благоевградска област по ДДС са регистрирани 370 фирми, извършващи такава дейност, 230 от които вече са с направена регистрация.

Срокът за внасяне на първата вноска от патентния данък на търговците, които са били облагани по този ред, се удължава до 1 април тази година.

Още за новостите, които касаят търговците на цигари, чуйте от директора на НАП - Благоевград Катя Янчовичина в звуковия файл