/ / ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 74-годишен шофьор от Сандански, прегазил 6-годишно дете.

Условна присъда за шофьор, причинил смъртта на друг водач и ранил двама пътници 

Обвиняемият е правоспособен водач на моторно превозно средство и притежава валидна шофьорска книжка. Около 08:30 часа, на 25 юли 2018 г., мъжът потегля с лекия си автомобил „Фолксваген“ от дома си на ул. „Пирин“ в гр. Сандански, за да отиде при сестра си, живееща на пл. „Грамос“.

По същото време, на ул. „Александър Буйнов“, служители на общинско дружество извършвали дейности по отстраняване на авария. По време на изкопните работи, от дясната страна на багера, оставало разстояние от около 2 м от уличното платно, през което е било възможно да преминават автомобили и пешеходци.

В кофата на багера бил поставен знак Г9 „Преминаване отдясно на знака“. В непосредствена близост до изкопа имало паркирани автомобили. На тротоара стояли живеещите наблизо граждани.

Съдът решава за ареста на румънеца, прегазил дете в Морската градина

Стигайки до ул. „Алексанъдр Буйнов“, която е покрита с павета и има значителен стръмен наклон на спускане в посока към ул. „Чудомир Кантарджиев“, обвиняемият спрял автомобила на разстояние от около 10-15 м от багера.

Мъжът слязъл и набързо отишъл да провери дали работниците ще приключат бързо. След като се върнал и се качил в колата си, форсирайки я, потеглил рязко напред, насочвайки се вдясно към тротоара.

В резултат на действията си ударил паркиран наблизо автомобил „Тойота“, а след това и пешеходеца.. Тялото на детето е било отхвърлено пред управляваното от обвиняемия МПС, след което той преминава над него.

Кола блъсна и уби дете в Морската градина във Варна

Пострадалият бил веднага транспортиран за оказване на спешна медицинска помощ. Въпреки предприетото лечение, няколко дни по-късно 6-годишното дете е починало. Според експертното заключение, причината за смъртта му е съчетаната травма с водеща черепно-мозъчна такава с развилите се усложнения.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия да продължи в съда.