/ Снимка: Дарик, архив
Три години жителите на сатовчанското село Осина чакат държавата да си свърши работата и да отпусне средства за укрепване на две опасни свлачища. Още пред 2015 година проектите за укрепителни дейности са одобрени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но пари така и не са отпуснати.

Повишава се нивото на река Струма, в участъка между Благоевград и Симитли (СНИМКИ)

В Осина чакат със страх всеки пролетен дъжд. Първото свлачище е надвиснало над десетина къщи, в които вече има процепи от 10 до 15 сантиметра. Периметърът му е 30 дка. 34 000 лв са отпуснати за проучване, заключението е, че спешно трябва да се направят дренажи заради подпочвените води. Проектът е на стойност 162 000 лева, които хората в сатовчанското село чакат трета година.

Второто активно свлачище скоро ще "изяде" пътят към Осина, казва кметът Славчо Хаджиев. "По този път всяка сутрин пътува ученическият автобус, който кара децата в училището в общинския център Сатовча. Направили сме с общински средства отводнителни канавки, но така или иначе свлачището е активно и много опасно", признава управникът на селото. За укрепването и на това свлачище има изготвен и одобрен проект още от 2015 година, който е на стойност близо 800 000 лева, но пари държавата не е отпуснала.

Сняг и виелици на прага на пролетта в пет области

"Искам да попитам регионалния министър Николай Нанков кога ще има финансиране. Всяка сутрин по телевизиите той обяснява за мащабните проекти за нови пътища и магистрали. Ние също се радваме, че ще се сторят пътни съоръжения в Северозападна България. Но какво излиза - правят се нови пътища, а в същото време нашите села са на път да останат откъснати от селата", смята кметът на Осина.