Света Марина се яви в клоните на вековен бор
Света Марина се яви в клоните на вековен бор / Дарик - Благоевград

Миряни в Симитлийско почетоха със селски курбани паметта на Света Марина седмица преди официалното й честване от църквата.

Хората се от Мечкул, Сенокос и Ракитна се събраха пред вълшебния вековен бор, близо до оброчището в Сенокос, наречено на светицата. То е белязано от малък параклис под причудливия бор. Местните казват, че тук има магическа сила. Има целебен и прочистващ лошите сили ефект. Дори с невъоръжено око ясно се виждат силуети и образи на митични герои, а в клоните се очертава лика на Света Марина.

Легендите разказват, че тук някога е имало караул. Селото се вижда като на длан. Точно под бора била наблюдателницата, откъдето постови алармирал за вражески нападения и опасност в годините на войните.

Изконна традиция в Сенокос е, през в седмицата преди 17 юли, вярващите да палят свещица за здраве и да вкусят от осветения курбан. 4 жертвени агънца минаха под ножа за празника, отец Яне отслужи литургия.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов сподели празника с жителите на общината. Плануват за празника следващата година да вдигнат голям параклис на "Св. Марина".