/ Община Благоевград
Стартира първият етап на „Ученически игри  2019“ в Благоевград.

Прием на 127 паралелки искат 56 гимназии и средни училища в Пиринско

Игрите започнаха на 12 февруари, като вече се проведоха финалите в шахмата, където ПМГ „Сергей Корольов“ стана шампион. Играха се и финали в хандбала, където първо място взеха III ОУ „Димитър Талев“ в категория  5-7 клас. В категория 8-10 клас спечелиха ПМГ „Сергей Корольов“, а в 11-12 клас- НХГ „Св.св. Кирил и Методий“.

Стартираха Ученически игри 2019 в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Спортната инициатива ще продължи до 19 март, като в последния ден ще са състезанията по лека атлетика. Състезанията по време на „Ученически игри“  се провеждат в СК „Пирин“ и  спортна зала „Скаптопара“.

Стартираха Ученически игри 2019 в Благоевград
Снимка: Община Благоевград


Общо 17 учебни заведения взимат участие в спортните дисциплини в инициативата на Община Благоевград. Учениците са разделени в три възрастови групи- от 5 до 7 клас, от 8 до 10 клас и 11-12 клас. Спортовете, в които децата на Благоевград мерят своите съобразителност, умения, бързина и сили са лека атлетика, футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на маса, бадминтон и шахмат.
 
Победителите от общинския етап продължават с участие в зонални и национални първенства. Всички победители ще получат купи, грамоти и медали от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.
 
„Ученически игри“ са основна изява в областта на ученическия спорт. Те създават условия за практикуване на спорт и сформиране на училищни отбори чрез доброволно участие в организирани форми на спортно- състезателна дейност.