/ Община Банско
От събота, 7 юли, стартира автобусната линия Банско – местността Шилигарника – хижа Вихрен. Линията ще работи през активният летен сезон, когато Пирин става притегателно място за хиляди любители на летните планински активности.

Кметът на Банско представи перспективите в туризма в региона

Тя ще бъде обслужвана три пъти дневно, като часовете на тръгване от района на Автогара Банско са 8:30, 13:20 и 17:00 ч., а от х. Вихрен – 9:20, 14:10 и 17:50 всеки ден.

„Мислейки върху транспортната схема за тази туристическа маршрутната линия, се съобразихме с ритъма на движение на туристите в планината през летния сезон. Предвидили сме достатъчно спирки в рамките на града, от където желаещите могат да се качат. Отделно от това, на път за хижа Вихрен, линията преминава през местността Шилигарника и къмпинг Бъндерица”, коментира кметът Георги Икономов.

24 процента ръст на събрания туристически данък в Банско

Активният летен сезон привлича много хора, което от една страна води до задръствания по тесния планински път, до рискове за водачите и останалите участници в движението, а от друга – до замърсяване на средата с въглеводородни емисии. Както всяко лято, и този сезон предвиждаме да издадем заповед за ограничаване движението на автомобили във високопланинската част.

Представиха Банско като туристическа дестинация на изложение в Москва

Затова и тази автобусна линия представлява една добра алтернатива за придвижване в планината, като при необходимост ще пуснем допълнително автобуси”. Повече информация относно разписанието на автобусната линия, може да бъде намерена на официалната електронна страница на община Банско www.bansko.bg