/ Община Банско
Банско е домакин на двудневно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югозападен район.

В програмата на форума са включени темите за развитие на туризма, напредъка по изпълнението на европейските програми, изпълнявани в програмен период 2014-2020, както и актуални въпроси, свързани с прилагането на Регламента за лични данни в администрацията.

24 процента ръст на събрания туристически данък в Банско

Кметът Георги Икономов се включи в заседанието, изнасяйки презентация на тема „Перспективите за развитие на туризма на общинско и регионално ниво”. Той представи иновативното виртуално заснемане на пистите в ски зона Банско, което е първото от подобен род за страната.

С помощта на съвременните технологии, всеки ще има възможност да направи виртуално спускане по всяка една от пистите, както и да разгледа ски-зоната. Предвижда се заснемането да бъде публикувано на сайта на Община Банско, както и да бъде направено безплатно мобилно приложение.

Той запозна присъстващите още с предизвикателствата, свързани с изграждането на Втори кабинков лифт в Банско и необходимостта от модернизирането на ски зоната в Добринище.

Представиха Банско като туристическа дестинация на изложение в Москва

„Община Банско пое инициативата и е основател на Район Рила – Пирин, като заедно с включилите се общини, ще търсим общи маркетингови механизми за реклама и по-ефективно достигане до туристическите пазари, особено далечните.

Възможностите за алтернативен туризъм в района на Пирин, особено през летните месеци, са изключително разнообразни, контакта с планината и нейните богатства, може да се осъществи по различни вълнуващи начини – скално катерене, планинско ходене, колоездене и много други.

Минералните ресурси в района също допълват спектъра на предлаганите туристически услуги и ръста на туристическите обекти, предлагащи спа и уелнес услуги го показва” допълни градоначалникът.

От Банско стартира представянето на 12-те винено-кулинарни дестинации на България

Заседанието приключи с предаването на щафетата по председателството на Регионалния съвет от София област към област Кюстендил. По този повод Областния управител на София, Николай Пехливанов подчерта удовлетвореността си от работата на Съвета и пожела спорно председателство на Виктор Янев, областен управител на Кюстендил.