/ ThinkStock/Getty Images
Прокуратурата внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу гражданин на Сирия, привлечен към наказателна отговорност, съобщиха от обвинението.

След гонка: Задържаха каналджии и мигранти в Ямбол

Обвиняемият живее в България от около 20 години. През последните години той участвал в превеждане на лица от различни държави в страни от Западна Европа. Тази дейност извършвал срещу заплащане, в съучастие с други лица.

За осъществяването ѝ били използвани различни маршрути, включващи Гърция, България, Сърбия, Хърватия и Унгария. През 2018 г. с него се свързали иракски граждани, като поискали от него да преведе техни роднини от Гърция в Германия през България.

Той се ангажирал с това и за осъществяване на незаконен превоз на чужденците се свързал с него от с. Беласица. Съучастникът му създал необходимата организация, а обвиняемият изпратил снимки на лицата и местонахождението им.

На 8 юни 2018 г. в Солун, трима граждани на Ирак били качени в автомобил и откарани в планина в района преди ГКПП "Промахон-Кулата". След около петчасов преход стигнали билото на планина Беласица и незаконно преминали границата на България, където ги чакал друг автомобил.

Мигрантите и лицата, участващи в незаконното им превеждане през границата, са били установени и задържани от полицейските служители в необработваема черешова градина до с. Беласица.

По случая е било образувано досъдебно производство. Мъжът е бил привлечен в качеството на обвиняем за незаконно превеждане на чуждестранните граждани през границата на страната с Гърция.

Престъпното деяние е било извършено от него в съучастие с други лица, като той действал като подбудител и помагач. Наказателното производство срещу неговите съучастници е приключило с постановяване на осъдителни съдебни актове.

Тримата иракски граждани са били привлечени към наказателна отговорност за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и през неопределени за това места.

Хванаха 30 мигранти в Лом

Междувременно, във връзка с четири престъпления, свързани с трафик на хора, обвиняемият е бил обявен за международно издирване с цел арест и предаване на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентен орган в Германия.

В изпълнение на ЕЗА през 2019 г. той е бил предаден на искащата страна и впоследствие осъден на 3 години и 3 месеца „лишаване от свобода“. След признаване на чуждестранното съдебно решение от българския съд е бил осъществен трансфер на осъдения в София за изтърпяване на наложеното му наказание.

Предстои поредното за обвиняемия дело да продължи в Районен съд-Петрич.