С пари от бюджетния излишък погасяват дълговете на болниците?
С пари от бюджетния излишък погасяват дълговете на болниците? / netinfo
Конкретни финансови и законодателни мерки за оздравяване и стабилизиране на общинските болници, предлага областният управител на Благоевград Владимир Димитров в писмо до здравния министър д-р Евгени Желев.

До края на годината средства от бюджетния излишък да бъдат насочени целево за погасяване задълженията на общинските болници, като Министерството на здравеопазването отпусне средства за закупуване на апаратура в отделенията по хемодиализа, както и за ремонтиране на санитарните възли, гласят част от предложенията на областния управител.

Владимир Димитров настоява още ведомството да обсъди възможността за законодателни промени в посока промяна начина на финансиране. Според него министерството трябва да осигури средства за плащане на дейността, която не е по клинични пътеки, в това число диагностика и лечение на пациенти в спешно състояние, преминали през ОАИЛ и други отделения.

Областният управител предлага да се вменят задължения на общините, собственици на болници, да осигуряват средства за реализация на инвестиционната политика в размер не по-малък от амортизационните отчисления. Досега не съществуваше механизъм за предоставяне на пари за поддържане и развитие на материалната база и апаратурата, припомня той.