Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление
"РИОСВ-Благоевград започна административнонаказателно производство по реда на Закона за защитените територии за констатираните нарушения в „Мелнишките пирамиди“.

Какво показа проверката в природна забележителност „Мелнишки пирамиди“

Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а МОСВ ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение“.

Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при проверка на място в защитената територия. Според министъра това ще доведе до санкция за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на извършеното нарушение, съобщиха от МОСВ.

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, изтъкна министърът и добави, че „Мелнишките пирамиди“ са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава.

Проверяват сигнал за изкопни дейности в района на Мелнишките пирамиди

„Туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги“, отбеляза той. Припомняме, че преди Нова година по сигнал на министър Сандов беше установено нарушение в защитена територия - природна забележителност „Мелнишки пирамиди“, което попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000.

Тогава министърът веднага разпореди проверка на РИОСВ и ресорните институции. „Ще продължаваме да следим. За този случай разбрахме от подаден сигнал. Очакваме и други ваши сигнали, за да може да реагираме. Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим“, беше категоричен министър Сандов.