Реставрират късноантична сграда  за близо 260 хиляди евро
Реставрират късноантична сграда за близо 260 хиляди евро / netinfo
Реставрират късноантична сграда в Дренково за близо 260 хиляди евро. Това съобщават от общинска администрация.

Строителните и консервационно-реставрационни работи на късноантична сграда, археологически обект, са стартирали от днес. Те се извършват по проект: „Консервация и реставрация на археологически обект - късноантична сграда, село Дренково, и превръщането му в завършен туристически продукт”, изпълняван от община Благоевград по програма ФАР ТГС България – Гърция.

Общата стойност на проекта е 256 199 евро, 90% от сумата са осигурени безвъзмездно по Грантова схема „Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион”.

До края на май 2008 г. трябва да бъдат извършени следните дейности: консервация и фрагментарна реставрация на руината, датираща от III-IVв.сл. Хр., както и експониране на сградата на открито, oрганизация и устройство на прилежащата среда.

Община Благоевград изпълнява проекта от декември 2006 г. В продължение на 5 месеца 25 безработни лица, наети временно от общината, са участвали в разкопките на обекта, които са приключили в края на октомври 2007 г.

Проектът предвижда и разработка на план за управление и маркетинг на археологическия обект в село Дренково, издаване на рекламно-информационни материали за популяризирането му като туристическа дестинация, както и обучение на персонала, който ще го обслужва – екскурзоводи и охранители.

Очаква се той да бъде официално открит през юни.