/ Община Благоевград
С панихида, отслужена от Неврокопски митрополит Серафим, беше отдадена почест на загиналите офицери и войници при защитата на Горна Джумая. Панихидата се състоя при новореставрирания паметник костница в стария гробищен парк в Благоевград. 

На нея присъстваха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, Иво Антонов, представител на Министерство на отбраната, областният управител Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, военни и граждани.

Реставрираха паметник-костница на 600 военни в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Градоначалникът благодари за съвместните усилия на Министерство на отбраната, в лицето на министър Каракачанов, Областна администрация РИМ-Благоевград, РК „Традиция“. 

Реставрираха паметник-костница в Благоевград

“Не костваше много, за да се реставрира паметника, а колко години сме го оставили в забрава. Нямаме оправдания за такова нещо! Това не са просто близо 600 човека, това са близо 600 живота, 600 съдби, 600 семейства. Нямаме право да забравяме! Не можем да си го позволим - нито сме толкова силни, нито толкова велики.

Трябва да помним техния подвиг и да го предаваме на поколенията. Колкото до историята, вярно е, че няма вечен съюзник и вечен враг, но има вечен интерес - за нас това е силна и богата България. България на българите!“, каза в част от словото си кметът д-р Атанас Камбитов. Той заяви, че Община Благоевград ще продължи да полага всички усилия за възстановяване паметници и обекти с историческа стойност.

Реставрираха паметник-костница на 600 военни в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

„Искам да благодаря, че заедно извършихме това свято дело, за тези, които сега ни гледат отгоре и които най-после ще намерят своя вечен покой. Те ще бъдат винаги с нас на тържествени поводи, за чествания, свързани с величията на България“, каза Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната. 

Реставрираха паметник-костница на 600 военни в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

По време на церемонията бяха издигнати знамена, предвождали битките на войниците и офицерите по време на Междусъюзническата война. РК „Традиция“ представи Знаме на Четата на генерал Цончев, Знаме на I-а Дебърска дружина на Македоно-одринското опълчение, Знаме на II-а Скопска дружина на Македоно-одринското опълчение, Знаме на IV-а Битолска дружина на Македоно-одринското опълчение, Знаме на V-а Одринска дружина на Македоно-одринското опълчение.

По време на реставрацията на паметника костница е ремонтирана настилката и обновена оградата около него. Криптата бе обновена и в нея бяха положени костите на всички герои загинали в защита на Отечеството. Кръстът за храброст, който е красял паметника също е напълно възстановен.