Реставрираха паметник-костница в Благоевград
Реставрираха паметник-костница в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Паметник костница в памет на загиналите войници и офицери в Междусъюзническата война бе реставриран в Благоевград. Представянето ще бъде на 7 март от 11.00 часа на Стария гробищен парк, срещу входа на парк „Македония“. Ремонтирана е настилката и е обновена оградата около него. Криптата е обновена и в нея са положени костите на всички загинали в защита на Отечеството герои. Кръстът за храброст, който е красял паметника, също е напълно възстановен.

Благодарение на усилията на Община Благоевград, Областна администрация Благоевград, Регионален клуб „Традиция“-Благоевград, с подкрепата на Министерство на отбраната, успешно се възстанови един културен паметник, емблема за Благоевград. 

Идеята за изграждането на общ паметник-костница е да приюти останките на 580 загинали за Родината офицери и войници. Паметникът е изграден много бързо с дейното участие на широката общественост от града. В него намират място за последен покой няколко войници, загинали по време на освобождението на града от османско владичество – 5 октомври 1912 г.

Огромната част от загиналите се отнася към лятото на 1913 г., когато отстоявайки стратегически важния подстъп към столицата живота си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници. Решени да отдадат живота си, но да не допуснат противника да продължи към София, тези герои са погребани в общи братски могили извън границите на тогавашната Горна Джумая.