Разлог отказа участие в комитета за честване на Кресненско-Разложкото въстание
Разлог отказа участие в комитета за честване на Кресненско-Разложкото въстание / netinfo
Община Разлог отказа да участва в Инициативния комитет за отбелязване на 130-та годишнина от Кресненско-Разложкото въстание. Общинското ръководство смята за безсмислено участието си в орган, където не се отчита мнението на повечето от участниците и който се използва само, за да се наложат определени предварително взети решения, аргументират се от разложкото кметство.

Община Разлог се включи в създаването на Инициативния комитет на 15 октомври и участва в неговото заседание, проведено дни по-късно, с желанието да се отбележи по подобаващ начин тази годишнина. Но за съжаление след двете сбирки, в публичното пространство се излезе с решения от името на Инициативния комитет, които на практика не са вземани.

Подобни позиции изразиха и ръководствата на общините Струмяни, Кресна и Симитли на срещата в Благоевград, относно опитите да се наложи национално честване на годишнината на 8 ноември в Банско.

Обединителен център и място за провеждане на националното честване е областният град, което са подкрепили почти всички представители в комитета.

Община Разлог ще изпълни своя програма и ще отбележи 130-та годишнина от Кресненско-Разложкото въстание с откриване на паметник в с. Баня, където са станали най-големите сражения в Разложко, съобщиха от кметството. Там ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България.