/ ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла обвинителен акт срещу Т. М., причинила смърт на пътя. Жената е правоспособен шофьор, от години живее и работи в Гърция, като често пътува до България. Сутринта на 2 март 2016 г., заедно със сестра си, тя тръгнала от Аргостолион в  Гърция за град Казанлък с управлявания от нея лек автомобил „Нисан Кашкай“. Колата била натоварена с много багаж.

Шофьорът, помел младежи на тротоар в Петрич, остава в ареста

Около 19:00 часа обвиняемата преминала през ГКПП "Кулата" и продължила да шофира по Главен път Е-79 в посока към Сандански. След пътен знак, обозначаващ края на населено място с. Кулата, започвало включването на пътуващите в тази посока превозни средства в автомагистрала „Струма А-3“ и съответно излизането от нея за движещите се в обратна посока - към ГКПП.

По същото време в дясна пътна лента, в посока от Сандански към ГКПП-"Кулата", се движел лек автомобил „Митсубиши"-Лансер, управляван от гръцкия гражданин - Х.К. С него пътували двама негови сънародници. 

4 години затвор за автокрадец от Благоевград

Около 19:10 ч. автомобилът на Х.К. бил изпреварен от движещата се в същата посока „Хонда Акорд“, с водач К.М. В същото време управляваната от обвиняемата кола, въпреки надлъжната пътна маркировка, последвана от друга, указваща площ забранена за движение на ПТС, и започващата след нея двойна разделителна мантинела в началото на автомагистралата, навлязла в лявата (вътрешна) лента на насрещното платно за движение. В нея, след приключване на маневра „изпреварване“, се движел лекият автомобил „Хонда"-Акорд.

Водачът му възприел като опасност движещият се срещу него „Нисан Кашкай“ и му подал сигнал чрез превключване на светлините. Въпреки това обвиняемата не преустановила неправомерното движение на автомобила си и закачила лявото странично огледало на „Хонда"-Акорд, преди водачът му да успее да се престрои в дясната лента за движение, за да избегне удара.

Прокуратурата в Благоевград предаде на съд две сводници

Т. М. продължила да шофира в лявата лента от насрещното платно със скорост 74 км/ч. В този момент в същата пътна лента, със скорост около 120 км/ч (при разрешената до 140 км/ч), се движел управляваният от гръцкия гражданин автомобил „Митсубиши Лансер“.

Водачът му предприел аварийно спиране и отклонил посоката на движение надясно. Въпреки че имала обективна възможност да възприеме движещото се срещу нея МПС и да спре преди мястото на удара, обвиняемата не го направила, а се отклонила в същата посока.

Между „Митсубиши Лансер“ и „Нисан Кашкай“ настъпил челен удар. Управляваният от обвиняемата автомобил се завъртял, а другият се преобърнал по таван. Вследствие на сблъсъка водачът на „Митсубиши Лансер“ починал на място, а на пътуващите с него били причинени множество и различни по вид телесни повреди.

Предстои насрочване на делото от съда.