Празнува селото с най-много бебета
Празнува селото с най-много бебета / Дарик - Благоевград, архив

Изложба "Игрите на играчките", посветена на Международния ден на детето, представят в Регионалния исторически музей в Благоевград.

Експозицията е част от богата програма за детския празник. Музейните работници показват различни видове състезателни, образователни и развлекателни игри и играчки, изобретени през вековете.

Игрите са проследени назад във времето с помощта на материали, открити при археологически разкопки с цел да се покаже, че голяма част от тях възникват още в праисторически времена. В продължение на 8000 години те търпят развитие и се усложняват постепенно. Игрите разкриват още и една безписмена традиция, предавана от поколение на поколение сред децата

За любителите на театралното изкуство, на 1 юни Драматичен театър "Никола Вапцаров" ще представи детската пиеса "Вещицата от килера". Началният час на детския спектакъл е 16.00 часа.

1 юни е и празник на благоевградското село Церово. Датата не е избрана случайно, тъй като в населеното място се наблюдава изключително висока раждаемост. Празникът в селото започва в 12.00 часа, а организаторите обещават много веселие, музика и танци.