Пращат рецидивисти на курс за преквалификация
Пращат рецидивисти на курс за преквалификация / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Криминално проявените благоедвградчани Димитър Лазаров-Дуди и Светослав Смилков-Бомбаджията ще карат курсове за професионална преквалификация. Обучението им ще бъде безплатно, а трудово им поприще занапред ще бъде определено от Пробационната служба в Благоевград. Предполога се, че Смилков ще избере курс за готвач, тъй като работеше като такъв по време на излежаване на присъда в Бобовдолския затвор, коментират юристи.

Съучастниците в няколко тежки престъпления Лазаров и Смилков отърваха затвора по дело за едро хулиганство по член 325 от Наказателния кодекс. Процесът срещу двамата премина в условията на съкратено съдебно следствие и не се наложи магистратите да събират допълнителни доказателства и да разпитват множество свидетели.

Димитър Лазаров и Светослав Смилков бяха наказани от благоевградския съдия Калина Иванова с пробация. Една година двамата трябва да живеят на постоянен адрес, посочен пред съда, да се срещат с пробационен инспектор и да полагат подписи в областната служба, реши съдът.

През 2007 година Светослав и Димитър бяха задържани от благоевградските полицаи след масов бой в механа "Воденицата". Тогава те влязоха в сблъсък с гардове на известна охранителна фирма и нанесоха материални щети в заведението.

Смилков и Лазаров са осъждани няколко пъти, излежавали са присъди за рекет, отвличане и поставяне на взривно устройство. Те са част от наказателната бригада на покойния кримибос Георги Тодоров-Гурвата.