/ ThinkStock/Getty Images
Обвиняем за отправени закани с убийство спрямо деца и възрастни в село Лъжница е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Оставиха в ареста мъжа, отправял заплахи към персонала на детска градина

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Гоце Делчев за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 27-годишния мъж. Досъдебното производство по случая е било образувано седмица по-рано във връзка с извършено престъпление - закана с убийство против личността.

В хода на разследването, в качеството на обвиняем е бил привлечен мъж. На 28 октомври, в с. Лъжница, област Благоевград, чрез социалната мрежа „Фейсбук“, той се заканил с убийство спрямо мъж от същото село, както и на нейното семейство, деца и учител в детска градина „Мечта“.

Освен отправените от мъжа заплахи за саморазправа спрямо двамата възрастни, той заявил, че „ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина“.

ъм настоящия момент са разпитани директорът и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет. Същите били излъчени на 27 октомври и гледани на следващия ден, а впоследствие са били приобщени към делото.

Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

Тръгва делото срещу овчаря, причинил огромния пожар над Кресна

От показанията на близките на обвиняемия се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му.

Същият е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед.

С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца