Подсъдим за сексуално насилие отърва затвора
Подсъдим за сексуално насилие отърва затвора / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Насилвалият сексуално три малолетни момчета гимназист от Гоце Делчев, Мартин Йосифов, отърва затвора. Районният съд съд в града, в лицето на магистрата Костадин Попов, призна Мартин за виновен в повдигнатите му от прокуратурата обвинения, но предвид непълнолетието му, той няма да лежи в затвора за тежкото престъпление.

11 месеца изолиране от обществото е присъдата срещу Йосифов на първа инстанция.

Наказанието той ще изтърпи в поправителен интернат за осъдени младежи и девойки. Освен това Мартин бе осъден да плати граждански иск в размер на 10 000 лева на едно от сексуално малтретираните момчета.

Родителите на другите две деца не предявиха претенции за финансово обезщетение и съдът не ги конституира като частни обвинители. Педофилският скандал в Гоце Делчев бе разкрит през есента на миналата година. Тогава жалби в полицейското управление в Гоце Делчев депозираха майките на насилваните 9-годишни момчета.

Веднага след проведени процесуално-следствени действия Мартин бе арестуван и към този момент е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", потвърдена от Окръжен съд-Благоевград през месец ноември. Специализирана експертиза по делото доказа, че Мартин е психически здрав и е осъзнавал действията и постъпките си.

Присъдата срещу Йосифов не е окончателна, тя подлежи на жалба и протест в 14-дневен срок пред окръжните магистрати.