16 часа търсят двамата загубени пенсионери
Спасители от планинската служба в Сандански издирват група туристи, които са се изгубили в района на заслон „Спано поле“ в Пирин, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). 

За последното денонощие са проведени три спасителни акции. Едната група все още се издирва.

Предложение: Пожарната с достъп до телефоните на бедстващи без разрешение на съда
 
Планинските спасители в Сандански са на крак от 16 часа, за да търсят двамата загубени пенсионери в Пирин. Възрастните мъже били на преход заедно с група от хижа „Синанница“ към хижа „Беговица“. Двамата обаче се отклонили от основната група и са попаднали в района на заслона „Спано поле“.
Акцията по издирването има започнала снощи, след подаден сигнал до ПСС-Сандански, допълва „24 часа“.

В началото имало връзка по телефон с двамата, но те не успели да обяснят къде се намират. Имало съмнение, че са в циркуса на река Башлийца. 9-те планински спасители са обходили там, но не ги открили, стана ясно днес. "Нямаме връзка вече с тях и не можем да установим къде се намират. Пращаме искане, за да получим координатите на мобилните им телефони и да ги локализираме", каза началникът на спасителната служба Емил Нешев.
 

Спасиха туристи, заклещени с балон край село Устина
 
При друг случай от вчера вечерта двама туристи са се изгубили без храна, вода и осветление в района на заслон „Синята стрела“. Те също са се нуждаели от помощ, която им е оказана от планинските спасители и са били и отведени на безопасно място. 

Третият случай е на жена с ранен крак на Боянския водопад, където група от планински спасители от отряд София са оказали помощ и са транспортира ли жената до безопасно място, където да й се окаже медицинска помощ.

Планински спасители издирват жена в гората край Драгоман

Нешев допълни, че това е поредният случай в последните три дни на загубени пенсионери в планината.

В понеделник вечерта един 75-годишен също се изгубил при преход от хижа „Вихрен“ към Бъндеришката порта. След като спасителите го търсили цяла вечер, на сутринта той се появил в района на Муратово езеро.

Няколко дни по-рано пък, племенник се обадил, че чичо му се е напил, не може да се движи и се намира в района на Лакатник. Две денонощия спасителите го издирвали, докато накрая 74-годишният мъж сам не се появил в планинско село, като казал, че не помни къде е бил и какво е правил.
 
Агенция „Фокус“, 24 часа