Парк за зелена енергия откриват в Симитлийско
Парк за зелена енергия откриват в Симитлийско / Дарик - Благоевград

Започнаха 72-часовите проби в парка в симитлийското село Полето, където ще се произвежда зелена енергия. Инвеститор на съоръжението е местният жител Георги Григоров.

Преди време Григоров закупи пустеещата училищна сграда, а дворното място превърна в парк за производство на биоенергия. По предварителни изчисления 850-те панела, разположени в парка, ще произвеждат енергия за захранване на цялото село.

До понеделник специалисти от НЕК тестват новото съоръжение в село Полето. Официалният старт на парка за производство на зелета енергия е планиран за 11май, когато е и празникът на село Полето.

Георги Григоров има намерение да направи и спортна площадка в останалата част в училищния двор за децата от Полето и гостите от общината. Ученици от Симитли посетиха новия фотоволтаичен парк в селото, като част от програмата за отбелязването на Международния ден на земята.

В рамките на импровизиран открит урок Григоров се обърна към гимназистите: "Учете, за да може един ден вие да правите такива паркове, а не да ги охранявате".