Отмениха събора в село Градево
Отмениха събора в село Градево / Дарик - Благоевград, архив

Заради трагичния инцидент в рудник "Ораново" в симитлийското село Градево отлагат храмовия празник, който традиционно се отбелязва навръх Илинден.

Няма да има празненства и дълги трапези в село Градево за Свети Илия тази година. Кметът на селото Кирил Йосифов, основен организатор на събора, съобщи, че веселие не се предвижда заради трагедията в мината от последните дни.

Кирил Йосифов е и един от тежко пострадалите при взрива на газ гризу в мината през 2007 година, когато загинаха двама миньори, негови колеги. Той бе сред оцелелите тогава по чудо въглекопачи, които обаче обгоряха значително и дълго се възстановяваха от травмите под земята.

За Илинден тази година в Градево ще бъде отслужена света литургия и ще се принесе традиционния курбан. Миналата година над 600 съборяни се събраха за празника на селото, който се отбелязва на 20 юли.

В село Сухострел традиционните чествания са в района на параклиса „Свети Илия”. Скромни празненства, посветени на Илинден ще се състоят и в селата Железница и Ракитна, както и в град Симитли.