/ БГНЕС
В него тренират над двеста деца
Община Благоевград е предприела мерки по узаконяване на парк "Македония", съобщиха от Общината. В края на миналата година общината е уведомена от РДНСК, че въпросният имот не е урегулиран, а в Общия устройствен план на Благоевград той фигурира с последното си преотреждане като "обекти на Министерство на отбраната".

Зоопаркът в Благоевград започва да приема посетители от 25 май

Сградите, които се намират в него са с предназначение "гаражи" и "работилници", което прави ползването им като зали за спортна дейности и събития неправомерно. Вече е започнала процедура по изменение на Общ устройствен план - ОУП, като е възложено изготвянето на проект.

Той ще бъде съгласуван електроразпределителното дружество и ВиК-Благоевград, а след това внесен в Общински съвет за одобрение. Това може да стане в рамките на два месеца, след това ще бъдат извършени и други действия, съгласно нормативните изисквания, свързани с промяна предназначението на сградите.

В сградите, които се намират на територията на парка, тренират два спортни клуба с над двеста деца и около седемдесет младежи над 18-годишна възраст. Паркът беше част от терена на бившите казарми в града, а преди няколко години бе облагороден и превърнат в място за отдих и спорт.

Граждани изразиха притеснение, че гората над Благоевград съхне (ВИДЕО)

През последните няколко години там се провеждаше и големият музикален фестивал "Франкофоли". Въпросите около узаконяването на парка предизвикаха напрежение сред спортните клубове, които тренират там.

От община Благоевград увериха, че са предприели действия тренировъчният процес на спортистите да не бъде прекратяван, докато текат процедурите.
БТА