Младежи от Симитли учат висше по социална програма
Младежи от Симитли учат висше по социална програма / netinfo

Ректорът на Колежа по туризъм в Благоевград проф. Васил Жечев получи юбилейната грамота. Отличието е знак на признателност за доброто сътрудничество между община Симитли и Колежа по туризъм.

"Малко са хората, които абсолютно безкористно протягат ръка на децата в неравностойно финансово положение. А по този начин помагат изключително много и на нас, кметовете. Знаете, че община Симитли залага на младите. Помагаме и даваме възможност за реализация на всеки. А няма нищо по-добро от това младите хора да са образовани, знаещи и можещи", коментира кметът Апостол Апостолов.

Ежегодно първокурсници в колежа са деца на социално слаби семейства в невъзможност да плащат такси за висше образование. Всяка година община Симитли изпраща свои деца да учат висше. Тази есен Апостолов заведе шестима първокурсници. В по-късен етап се записаха още двама студенти от общината.

За социалната политика, водена от Колежа няма квоти и ограничения, единственото изискване е младите хора да имат желанието да се специализират, но нямат възможност. Ректорът проф. Васил Жечев разчита предимно на личните си контакти с повечето кметове от Югозападна България. Уверен, че общинските кметове са хората, които най-коректно реализират връзката между колежа и населението.

Тази година ще завърши и първият випуск млади специалисти от Симитли, които се обучават по социалната програма на Колежа по туризъм.