Министър Вълчев посети училища в Разлог
Министър Вълчев посети училища в Разлог / Снимка: Община Разлог

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Разлог и се срещна с директори и учители. По време на визитата си той посети РПГ „Никола Стойчев“, която е на издръжка на министерството, а не на общинска.

Министър Вълчев: Най-важната ни битка е за добри учители

Министър Вълчев бе посрещнат по стар български обичай - с питка и мед, а след това проведе работна среща с директорката Васка Пенева, която го запозна с проблемите на гимназията, един от които липсата на училищен автобус.

Тя посочи, че той е крайно необходим предвид факта, че общежитието не функционира поради липсата на  желаещи деца да отседнат в него, тъй като живеят в населени места, които не са много отдалечени от Разлог.

Пенева поясни още, че пътуващите ученици са  над 140 и се придвижват  с редовни автобусни линии, което създава не само неудобства за децата, но и притеснения за родителите.
 

Министър Вълчев посети училища в Разлог
Снимка: Община Разлог

Министър Вълчев пое ангажимент министерството да отпусне средства за училищен автобус. В рамките на визитата си той разгледа и материалната база в училището и посети провеждащите се практически занятия на гимназистите, обучаващи се в специалностите „Организация на хотелиерството“ и „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Запозна се и с другите специалности, които се изучават - „Икономическа информатика“ и „Кетъринг“.

След това министър Вълчев се срещна и с педагогическия персонал и проведе разговор с тях. След посещението си той даде висока оценка за гимназията, която тази година чества и своя 50-годишен юбилей и я определи като добре работеща, предлагаща специалности  в съответствие с потребностите на местната икономика.

По-малко българи искат да учат в чужбина

„Училището тук е в пряка връзка с пазара на труда.
От следващата учебна година ще има дуална форма на обучение в областта на  туризма, кадрите се реализират в местната икономика и тази гимназия е пример за добре работеща професионална гимназия във връзка с потребностите на местната икономика”, каза министър Вълчев.

При посещението си в РПГ, министър Вълчев бе придружен  от началника на РУО Ивайло Златанов, кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, депутатът д-р Емил Тончев, зам. -кметът Венцислав Гърменов и началник отдел „Образование“ Нина Кисова.

Посещението на министър Вълчев в Разлог продължи със среша с директори и учители от другите училища в общината. Той ги запозна с идеите на ведомството за подобряване на образованието в България, възможностите за финансиране, проектите, по които предстои да стартира работа.

Министърът поясни, че образователното ведомство има желание за  промяна на методите и начините на обучение в посока мотивация на учениците и провокиране на  интереса им в определени области и подчерта, че ще се толерират и подкрепят иновативните начини на обучение, които  отдавна се прилагат в редица Европейски държави.

"Образованието да бъде ориентирано не само към знания, но и към умения, учителите да имате по- голяма свобода, така че да се чувствате свободни и по- насърчени за провокирате интереса на учене на децата с различни иновативни подходи и да не е чувствате толкова задължени да следвате тематичното разпределение в учебника, за се опитате да ги накарате да анализират, да мислят, да свързват. Учебника не трябва да бъде единствения и основен източник на информация за учениците", каза Вълчев.