Македонизират българи преди преброяването?
Македонизират българи преди преброяването? / снимка: Дарик - Благоевград, архив

Акция за македонизация на българи от Пиринска Македония се провежда от седмица, алармират от ВМРО-НИЕ. Чрез листовки, разпространявани в Благоевградска област от незаконната организация ОМО "Илинден" - Пирин и други сдружения, български граждани биват приканвани да се регистрират като македонци при предстоящото преброяване на населението, информира на пресконференция в Благоевград председателят на Изборния щаб на ВМРО-НИЕ Борис Ячев.

За момента от партията са установили разпространение на въпросните листовки в Благоевград, Симитли и Петрич. „Граждани на Европейския съюз, македонци! Започва ново преброяване на населението в Република България. То е възможност да заявим честно кои сме и как се чувстваме”, призовава ОМО "Илинден" чрез листовките, които Борис Ячев представи на журналистите.

Освен незаконната ОМО "Илинден", зад пропагандните материали стоят Дружеството на репресираните македонци в България, изданието „Македонски глас” и няколко културно-просветни дружества, а кампанията, според ВМРО-НИЕ, се финансира от македонските специални служби.

Ще сезираме Окръжната прокуратура в Благоевград, която да се заеме със случая и авторите и разпространителите на антибългарските листовки да бъдат подведени под наказателна отговорност, обяви Борис Ячев. Той напомни, че при предишното преброяване на населението едва около 3 000 души в страната са се регистрирали като македонци.