/ iStock/Getty Images
Възпоменателната церемония в памет на жертвите на сваления в местността Рупите пътнически израелския самолет на 27 юли 1955 г., се състоя под надслов „Милост искам, а не жертва“.

Организатори са Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България и Община Петрич, участваха ученици от клуб „Ане Франк“ при ПГ „Пейо Яворов“.

Още през 2019 година Община Петрич и Дружество за приятелство и сътрудничество между Израел и България успяват да договорят възпоменателната церемония да бъде въздигната на междуправителствено ниво.

Кметът на Варна и посланикът на Държавата Израел обсъдиха възможностите за сътрудничество

Събитието тази година беше уважено от Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел в България. Присъстваха също председателят на Дружеството за приятелство и сътрудничество между Израел и България Ицхак Липовецки, представител на авиокомпанията Ел Ал, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, депутатът Георги Динев, областният управител Николай Шушков, директорът на ОД на МВР, представител на организацията на евреите в България „Шалом“, общински съветници, кметове на села.

В подножието на възвишението Кожух преди 66 години се случва инцидент, в който загиват 58 души – екипаж и пътници.

През 2015 година по инициатива на клуб „Ане Франк“ беше поставена паметна плоча в знак на съпричастност към невинните жертви от студената война.
 
Информационна агенция Фокус