/ БТА
Злата Ризова бе избрана за обществен посредник на територията на Община Благоевград. Изборът беше направен по време на редовното заседание на Общински съвет. 

Кандидатите за омбудсман на Благоевград бяха трима - Даниела Ангелова, Злата Ризова и Атанаска Ковачева. В сряда, 29 март, беше проведено публично събеседване с трите кандидатки за заемане на длъжността, преди да бъде направен изборът. 

Благоевград е без обществен посредник от 2021 г. Това каза преди общественото обсъждане председателят на Общински съвет Радослав Тасков. Общественият посредник има мандат с мандата на Общински съвет, а в периода 2019-2021 г. не е провеждан такъв избор, като е подновен договорът на тогава действащия омбудсман.

По-високи заплати за общинските културни институти в Благоевград

През миналата година се проведе избор със само един кандидат Атанаска Ковачева, която бе сред кандидатите и днес, но тя не събра необходимият брой гласове - две трети от броя на общинските съветници или 28 гласа. 

Точно с 28 гласа днес Злата Ризова бе избрана от местния парламент да бъде обществен посредник за периода 2023-2027 г. В гласуването участваха 40 общински съветници. Седем гласа получи Даниела Ангелова, а за Атанаска Ковачева гласуваха двама от общинските съветници. Двама общински съветници са избрали „не подкрепям никого“, един глас е недействителен, а един плик - празен, бе обявено след днешното гласуване. 

Ризова е родена на 26 ноември 1979 г.. Завършила е висшето си образование в Югозападен университет „Неофит Рилски“, специалност „Право“.

Професионалният ѝ опит е от 2008 г. досега като юридически консултант на свободна практика, от 2012 г. до момента е консултант по градоустройство, три мандата е била общински съветник - в периода от 2007 до 2019 г. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Велкова, БТА