Кмет поведе мъжко хоро
Кмет поведе мъжко хоро / Пресцентър

22-годишният Любомир Янев от Симитли извади кръста на Йордановден от водите на река Струма.

Отец Спас отслужи Богоявленската служба и ритуал по освещаване на водата.

Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма навръх Йордановден малко преди да започне търсенето на кръста  във водата.

Отец Спас 3 пъти излъга смелчаците, като хвърляше само цветята, а кръстът оставаше в ръцете му, така той ги накара да се потопят във водата за по-дълго, за да са много здрави.

По традиция кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Любомир със златен кръст и синджир. Двамата поведоха и мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката.

Всички момчета, които се бориха за кръста с голяма радост поздравиха Любомир, който от няколко години се опитва да улови кръста в Симитли.

Той е студент и междувременно работи. След като много от наблюдаващите дойдоха да го поздравят, той пожела на всички мирна и много късметлийска година.

Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли и до 14 януари да го върне в църквата. Сега Любомир е чакан гост първо в общинска администрация и кметския кабинет, а до няколко дни Йордановският кръст ще стигне до всяка къща в града.

Преди хвърлянето на кръста в реката в църквата отец Методий отслужи света литургия и чрез традиционния търг за църквата в Симитли, "продаде" за ден свещения кръст и икони на Исус Христос, Божията майка, с които премина литийното шествие до реката.