Благоевград
Благоевград / Снимка: Дарик, архив
Периодично се извършват проверки във всички социални заведения в Благоевградска област. До момента няма постъпили сигнали за нередности. Това заяви Станка Михова, експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград  по повод случая на насилие в дом за деца с психически увреждания в Габрово.

Тя подчерта, че се правят изненадващи инспекции в социалните заведения в Пиринско от служителите на Държавна агенция за закрила на детето. 
"В Благоевградска област има 6 такива центъра. За щастие към момента не сме получавали сигнали за нередности, още по-малко за насилие“, увери Михова. Тя добави, че към момента капацитетът на тези социални центрове е запълнен, като дори има много чакащи, основно за центровете за хора с психически разстройства. Според експерта от Регионалната дирекция, чакащите за настаняване са над сто на брой и са от цялата страна. 

„Тези година в сравнение с миналата е увеличена заплатата на хората в сферата на социалното подпомагане. Работата в тези социални центрове е тежка. Особено младите специалисти трудно се решават да работят в подобни заведения", подчерта Станка Михова.