Кадир Мехмед:  Мечтая за нов живот
Кадир Мехмед: Мечтая за нов живот / снимка: Община Симитли

Изпратеният ни от Гърция в състояние на жив скелет Кадир Мехмед от днес е в родното си село Голема вода. Първоначално ще живее в къщата на баба си и дядо си. Междувременно социалните служби стягат наследствената му двуетажна къща, където Кадир да се установи. Търсят му и работа.

Днес преди обяд Кадир Мехмед напусна Центъра за настаняване от семеен тим в град Симитли, съобщиха от Общинска администрация. Придружен от социални работници, Кадир отпътува за София, откъдето с автобус стигна от Разград. Там работници от местната дирекция „Социално подпомагане” го поеха и ще се грижат за него в първите му дни на социализация в реалния живот.

„Много добре се чувствам. Радвам се, че съм добре, мерси на България! Сега мечтая и аз да съм човек... да имам работа и да живея...”, каза Кадир на излизане от социалния център в Симитли, където се възстановяваше през последните три месеца. Таи надежди, че в родното му село и приятелката му Едес ще е свободна и да се оженят.

3 месеца по-късно, след като бе на границата между живота и смъртта Кадир разказва за Гърция: „Удари ме моя човек. Аз му исках пари, 4 месеца не ми беше давал пари и и ме удари”, казва Кадир без да посочва името на шефа си в Гърция и отрича да е държан в плен в южната ни съседка. Засега не иска и да чуе за Гърция „В България си е по-добре бе, сестро”, с усмивка казва Кадир на път за вкъщи като не пропусна да благодари на хората в Дома в Симитли.

Той вече тежи близо 60 кг. „Вече е напълно самостоятелен. Обслужва се напълно сам- хранене, лична хигиена... тази сутрин сам се и обръсна”, казаха  от социалния център.
Точно преди 3 месеца, Кадир влезе в социалния център в Симитли на носилка. Днес излиза в добро здравословно и емоционално състояние, с две чанти багаж- дрехи и лични вещи, дарения от жители от община Симитли. „Когато пристигна имаше страх дори да говори с хората, той почти не обелваше и дума, сега е комуникативен. За това кратко време успя да спечели и много приятели тук. Сред потребителите на Центъра, сред социалните работници, шегуваме се, че още малко да беше останал и невеста щеше да си намери от Симитли”, разказва Ивайло Гоцев, главен експерт „Социални дейности” в община Симитли.

Социалният център в Симитли прие преди три месеца Кадир Мехмед от МБАЛ - Благоевград в тежко състояние, в момент, когато социални работници и болничните власти стигнаха до тих конфликт затова чия грижа е Кадир Мехмед.