Информираха Хаджигаев за незаконен ВЕЦ в Кресна
Информираха Хаджигаев за незаконен ВЕЦ в Кресна / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Областният управител Костадин Хаджигаев и експерти проведоха изнесени приемни в  Кресна и Струмяни.

Проблемите, които изложиха жителите и на двете общини, са концентрирани около земеразделянето и пропуски в кадастралните карти. Много от имотите се връщат, но не са в реалните граници, които могат да доведат до междусъседски проблеми. Тези неточности водят до невъзможност за кандидатстване по европейски програми и за субсидии, защото се оказва, че обработват една земя а имат документ за друга, констатира Костадин Хаджигаев.

Всички жители искат поправка в кадастралните планове, но не са в състояние да заплащат юридически услуги и съдебни производства.

Възникнал проблем, след уволнение на работник от Държавното лесничейство в Кресна и доставката на полагащите му се дърва за огрев, бе разрешен на място от Хаджигаев. Директорът на горското ведомство се отзова на поканата на областния управител и обеща бившият работник да получи полагащите му се дърва за отоплителния сезон.

Жителите в Кресна изказаха съмнение за законността, разрешителни и съоръжения на ВЕЦ, собственост на местния предприемач Донев.

За проблем с напояването  в селата Каменица, Сливница и Крушица сигнализираха жители и кметски наместници.

Областния управител Костадин Хаджигаев е категоричен, че където е необходимо ще отиде на място и ще дебатира със съответните органи, от които зависи разрешаването на даден проблем.