Имами протестират ефективно
Имами протестират ефективно / снимка: agencia.bg

Имами протестираха на площада в Симитли, отправиха молитва към Аллах, наблюдаваха ги полицаи и прокурори.

Изразът на недоволство идва, след като преди два месеца изпратиха протестна декларация до президента, в която се обявяват против решението на Върховния касационен съд, с което Недим Генджев бе възстановен като главен мюфтия.

На 12 май тази година Генджев отново бе върнат на поста си. Според духовниците, това не е техният глас, а правосъдната ни система се е превърнала в инструмент в ръцете на определен кръг хора.

Според пиринските имами, съдът заема страната на Генджев и винаги отсъжда в негова полза. Районният мюфтия Айдън Мохамед заяви, че има голяма вероятност Генждев да разпродаде останалите имоти на мюфтийства. Така, както е направил през 1996 година и отново ще остане ненаказан.

Мюсюлманските духовници искат да бъде призната конференцията от 31 октомври 2009 година, когато за главен водач на мюсюлманите в България е бил избран д-р Мустафа Хаджи.

Днес повече от 50 мюсюлмани от целия регион се събраха на площада в Симтли, за да протестират. Три пъти повече обаче бяха полицаите, начело с директора по областната дирекция на МВР комисар Йордан Кочев, които ги охраняваха.

Имамите отправиха молитва към Аллах под зоркото око и на дежурен прокурор на площада в Симитли. Протестът приключи бързо, но имамите от областта заявиха, че в най-скоро време ще организират национален. /agencia.bg/