Вълци тормозят жителите на село Раздол, община Струмяни. Почти всеки ден хищниците изяждат домашните животни, а местните хора не могат да се справят с нашествието. В селото са притеснени, че наред с крави, овце и кози, вълците може да посегнат и на хора.

Често те са сами в гората събират дърва за зимата, макар да знаят, че зад дървета и храсти често ги наблюдават огромни вълци. „Големи животни, по 70-80кг има. Големи са, стари и големи вълци”, споделя Христо, местен жител.

Бял вълк се роди във Варненския зоопарк (СНИМКИ)

„Онзи ден тука в гората  по нивата с овцете. Дъжд валеше и вълка скача върху тях и едно яре отнесе и една овца тука хванахме, отчете тя. Изплаших се и аз. Голям беше”, каза Вангел Махлелиев.

Нападения срещу хора още няма. Но местните се страхуват, защото вълците слизат в селото гладни и стръвни. „Разпраха стоката на хората, овци, кози, всичко изядоха”, коментира Паца Терзийска.

Естонци спасиха вълк от леда, мислейки го за куче (СНИМКИ)

Козарче има тука едно, всеки ден му взимат по една коза, вълци има. И на много, и на много хора правят беля. Е тука на говедаря, на Вальо, разбираш удавиха кучето на кошарата дома има вълци”, споделя още Христо.

Ловни дружинки в Раздол има, но успехът в улова не е голям. За миналата година е отстрелян само един хищник.