Данъчни под прикритие в ресторанти и барове
Данъчни под прикритие в ресторанти и барове / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Данъчни служители наблюдават ресторанти, хотели и увеселителни заведения заради наближаващия студентски празник, съобщават от Националната агенция по приходите.

Задачата на данъчните е да гарантират, че приходите от куверти и туристически пакети ще бъдат декларирани от търговците.

В последната седмица десетки инспектори на НАП следят офертите за 8 декември в интернет, а в дните около празника ще бъдат проверени стотици заведения, ресторанти и хотели в планинските курорти и областните градове в страната, допълват от приходната агенция.

Ревизорите използват и компютърната система за връзка на касовите апарати с НАП, за да открият рискови търговци. През тази година основният подход на проверяващите ще е открито наблюдение - постоянно присъствие в заведенията на инспектори, чиято роля е да наблюдават отчитането на приходите и издаването на документи за покупките.

От НАП напомнят, че за плащанията на туристически пакети за студентския празник задължително се издава касова бележка, освен в случаите, когато парите се превеждат по банков път.

От НАП съветват студентите за пазят документите за плащане, защото те са единствената им гаранция за качествена услуга.