Дадоха Коце Маца на прокурор за пране на пари
Дадоха Коце Маца на прокурор за пране на пари / netinfo

В сектор "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към Областната дирекция на МВР - Благоевград приключи проверка срещу петричкия бизнесмен и президент на футболен клуб "Беласица" Костадин Хаджииванов по преписка за извършени престъпления по чл. 253 от НК, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В хода на проверката е установено участието на 43-годишния Костадин Хаджииванов, известен като Коце Маца, в множество търговски дружества, регистрирани на територията на страната, притежаването на голям брой банкови сметки, луксозни автомобили и недвижимо имущество, както и сключвани финансови сделки, придобивани и продавани акции и дялове от публични дружества, търгувани на Българска фондова борса.

Събрани са достатъчно данни, че собствеността на Коце Маца е придобита от престъпна дейност, извършвана на територията на България и в чужбина, уточниха от Областната дирекция на МВР.

По инициатива на сектор "ПОТП" е назначена ревизия. Материалите са докладвани на Окръжна прокуратура - Благоевград. По случая срещу Хаджииванов е образувано досъдебно производство по чл. 253 от НК.

През юни тази година Софийският градски съд и Благоевградският окръжен съд уважиха внесените от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, искове за налагане на обезпечителни мерки срещу бизнесмена Костадин Хаджииванов.

Общата стойност на предложеното за отнемане имущество е 2 040 436 лева. Възбраната е върху поземлен недвижим имот в Петрич, два апартамента в София, няколко имоти и стопански сгради в Петрич, четири леки и пет товарни автомобила, дружествени дялове, притежавани от Хаджииваново в пет търговски дружества, както и акции и банкови сметки.

Костадин Хаджииванов е с постановена присъда от 9 декември 2008 г. на Окръжния съд на град Аугсбург - Федерална Република Германия, влязла в сила на 21 януари тази година.