Членове на ОИК-Симитли се крият, един напусна официално
Членове на ОИК-Симитли се крият, един напусна официално / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Апостол Апостолов
46392
Апостол Апостолов
Димитрина Миленкова
  • Апостол Апостолов
  • Димитрина Миленкова

В Общинската избирателна комисия в Симитли очакват спешната намеса на ЦИК, свързана с неофициално абдикиране на осем членове на комисията от квотата на управляващата партия, които вече трети ден не се явяват на работа. Провеждането на балотажа в четири големи села в общината е под въпрос.

"Председателят на ОИК Зоя Димитрова, назначена от ПП ГЕРБ, също отказва да изпълнява вменените й функции и с това въпрепятства дейността на останалите деветима в ОИК-Симитли", каза на извънредна пресконференция новоизбраният на 23 октомври кмет Апостол Апостолов.

"В изборния ден Зоя Димитрова се разпоредила ключове от помещението, където се съхраняват изборните книжа, да имат само хора от квотата на ГЕРБ и на следващия ден никой от тях не идва на работа, въпреки законовото разпореждане в срок от 48 часа да има резултати от изборите, което не се случва”, обясни градоначалникът Апостолов.

"На 25 октомври Димитрова е засечена от служители на Общинска администрация да рови криминално в изборните книжа в залата на ОИК, само тя с още един член на комисията от ГЕРБ, в пълно противоречие на закона. След скандал с главния секретар Виолета Айкова, Димитрова се оплакала на областния управител Валери Смиленов, а той от своя страна ми се обади по телефона. Лично Смиленов изясни случая след разговор с Айкова, но преди това бях подложен на груба словесна атака от Зоя Димитрова. Даже съм убеден, че областният управител чу по телефона обидните думи, с които ме нарече Димитрова", заяви Апостол Апостолов.

Кметът на Симитли обяви, че председателят Зоя Димитрова си е позволила преки заплахи срещу него, а именно, че изборите може не само да се касират, но и по други начини да бъдат провалени.

"Оказа се, че освен всичко друго, Димитрова не е сложила и печат върху образеца на бюлетината за гласуване на 30 октомври, за да бъде изпратена и отпечатана в Пловдив. Заради поредния гаф на Димитрова, зам.-областният управител Бисер Михайлов организира втори превоз за книжата на Симитли", каза Апостолов.

"Г-жа Димитрова подава жалби срещу мен, в които твърди, че съм бил в нетрезво състояние, че съм я обиждал, но имам свидетели, че това не е така, защото ние имахме заседание по това време”, обясни Апостолов.

В резултат на неразбориите в ОИК-Симитли, вече е подадена първата оставка, в лицето на Нина Бачева от квотата на ГЕРБ.

"Не знам къде се намират осемте членове на ОИК, издирваме ги трети ден, но са с изключени телефони. Помещението на комисията беше заключено повече от 48 часа, едва в сряда, незнайно кой от тях, е оставил ключ и кода за алармената сигнализация на пазача на Общинската администрация", заяви в интервю за Дарик заместник-председателят Димитрина Миленкова.

Още от Апостол Апостолов и Димитрина Миленкова чуйте в прикачените звукови файлове